Novice

Paralimpijske igre Tokio – sprejem

08. 09. 2021
Objavil: Darja Rožmanec

Dejan Fabčič se je po uspešnem nastopu vrnil iz Tokia. V domačem Podnanosu so trikratnemu paralimpijcu pripravili sprejem, na katerem so imeli govor župan občine Vipava Goran Kodelja, predsednik podnanoške krajevne skupnosti Miha Božič, predsednik Športne zveze Ajdovščina Miloš Popović in predstavnik ŠKD Budanje, Primož Bratina. Zapel je tudi komorni pevski zbor Vipavska, kateremu se je na odru pridružil tudi Dejan in z njimi odpel dve pesmi.

Dejan Fabčič je na paralimpijskih igrah tekmoval v kategoriji recurve men open. V kvalifikacijah 27. avgusta je s 603 krogi zasedel 20. mesto. Teden kasneje, 3. septembra se je v 1/16 pomeril z Mehičanom Samuelom Molino in zmagal s 6:0 z rezultati 25, 28, 28. V 1/8 se je pomeril z Nemcem Malikom Szarszewskim in izgubil z 0:6 z rezultati 23, 27, 24. Uvrstil se je na končno 9. mesto. Za medije je po končanem nastopu dejal: »Nasprotnik je res dobro streljal. Ampak vsi, ki smo prišli naprej, smo dobri. Lahko bi premagal vsakega, pa tudi vsak lahko premaga mene. Vse je odvisno od sreče, znanja, izkušenj, tudi vremenskih razmer. Nisem imel nobenih možnosti, že dolgo je na sceni in ima veliko kilometrine. Tudi če ni medalje, sem igre doživel kot najlepše od vseh, res je bilo nekaj posebnega. Prihod z zastavo na odprtju je bil čustveno zelo močan, pa tudi tale tekma je bila res lepa. A startam predvsem v Pariz (*Paralimpijske igre Pariz 2024) in tole tu je le nagrada za dosedanje delo.«
Dejan se ni zapisal v zgodovino le kot prvi lokostrelec, ki je zastopal Slovenijo na paralimpijskih igrah, ampak tudi kot nosilec slovenske zastave ob otvoritvi iger. Na tekmovanju ga je spremljala trenerka LZS, Brina Božič, ki je za medije povedala: »1/8 je bila zelo ugodna, brez vetra, je pa deževalo in dež je že dopoldne v 1/16 premočil vso opremo. Pred drugim dvobojem sva imela nekaj ur za sušenje in počitek ter nekaj treninga po suhem, potem nas je spet močilo. Osmina je potekala zvečer, streljalo se je pod reflektorji. Nasprotnik je bil tokrat premočan, da bi lahko nadaljevali v naslednji krog.«

Fabčičev nastop je bil predzadnji za Slovence na igrah, sledila mu je še tretja tekma strelca Frančka Gorazda Tirška, ki je poskrbel, da je slovenska odprava še posebej uspešna. Pristreljal je srebrno in bronasto medaljo. Zanimivo je, da se je v preteklosti tudi Tiršek ukvarjal z lokostrelstvom v domačem Gornjem Gradu.
Ob vrnitvi z iger je danes, 8. septembra, na vrsti sprejem Slovenskega paralimpijskega komiteja. Sprejem bo ob 10. uri v Ljubljani, pri odštevalniku na Toplarniški 10.

Čestitamo za uspeh!

Naslednji dogodek

Sveže novice

Druga tekma svetovnega pokala Yecheon 2024
26. 05. 2024
Objavil: Darja Rožmanec