Lokostrelske discipline

Lokostrelske discipline

Tarčno lokostrelstvo
1440 KROG, moški streljajo 4 serije po 36 puščic na razdaljah 90, 70, 50 in 30 metrov, ženske pa na 70, 60, 50 in 30 metrov. Na daljših dveh razdaljah ima tarča premer 122 cm, na krajših pa 80 cm. V tej disciplini se najboljši lokostrelci pomerijo na svetovnem prvenstvu, v svetovnem pokalu in na grand prix tekmovanjih.

50/70M KROG, člani streljajo 2 seriji po 36 puščic na razdalji 70 metrov, mladinci na 60 metrov. Tarča ima premer 122 centimetrov. V tej disciplini se tekmuje na olimpijskih igrah,
v svetovnem pokalu svetovnem in evropskem prvenstvu.

Dvoransko lokostrelstvo
DVORANSKE KROGE na 18 ali 25 metrov in kombinacijo streljajo
v zimskem času, ko se lokostrelstvo preseli v športne dvorane. Tekmovalci streljajo 2 seriji po 30 puščic na tarco premera 40 centimetrov, najmlajši in tekmovalci z dolgim lokom pa na tarčo s premerom 60 centimetrov. V tej disciplini se organizira svetovno in evropsko prvenstvo ter tekmovanja svetovnega pokala.

Poljsko lokostrelstvo
ARROWHEAD gojijo tako vrhunski lokostrelci kot tudi rekreativci. Tekmovanje poteka v naravi po bolj ali manj razgibani progi, kjer je razporejenih 24 tarč v enem ali dveh krogih, ki imajo črna lica z rumenimi centri. Tarče imajo premer 20, 40, 60 in 80 centimetrov. Streljajo po 3 puščice v tarčo. Pri polovici tarč je razdalja od strelskega mesta do tarče poznana, na drugi polovici pa morajo tekmovalci sami oceniti razdaljo. Tekmuje se na svetovnih, evropskih prvenstvih in svetovnih igrah.

3D lokostrelstvo
Na tekmovanjih v 3D KROGU so tarče narejene iz umetne mase in so imitacije živali v naravni velikosti. Postavljene so na razgibanih terenih. Razdalje do tarč so neznane do največ 45 metrov, tako da je potrebna veščina ocenjevanja razdalj, kar na različnih terenih vedno predstavlja izziv. Na tekmovanjih je postavljenih 24 tarč. Tekmovaleci v vsako tarčo izstrelijo dve pušcici. Vsako leto se najboljši pomerijo na svetovnem ali evropskem prvenstvu.

Dodatne discipline
900 KROGOV, tekmovalci streljajo 3 serije po 30 puščic na razdaljah 60, 50 in 40 metrov. Tarča ima premer 122 centimetrov. Ta disciplina je primerna za lokostrelce, ki se s tem športom ukvarjajo rekreativno.

FLIGHT KROG Lokostrelci streljajo v daljino. Zmaga tisti, ki puščico izstreli najdlje.

CLOUT KROG Tarča je narisana na zemlji in ima premer 15 metrov. Mlajše kategorije streljajo
na razdalji 85 metrov, kadeti na 125 metrov in višje kategorije na165 metrov.

ŠOLSKA ŠPORTNA TEKMOVANJA potekajo za šolarje, tako v dvorani kot na prostem. V dvorani streljajo na 18 metrov, na prostem pa na 25 metrov. Na tekmovanjih izstrelijo deset serij po 3 puščice.

GOZDNI KROG Tarče so postavljene v naravi, na njih so risbe ali fotografije živali v naravni velikosti. Progo sestavlja najmanj 12 in največ 24 tarč živali pri katerih so s svetlejšo barvo obkroženi centri. Tarče se strelja z neznanih razdalj, vendar so lahko razdalje do tarč tudi znane. Na vsako posamezno tarčo je možno izstreliti po 3 puščice, vendar se šteje samo zadnja izstreljena.

LOKOSTRELSKI TEK Kombinacija teka in streljanja.

LOKOSTRELSKI BIATLON Kombinacija teka na smučeh in streljanja z lokom.

Naslednji dogodek

Sveže novice

Druga tekma svetovnega pokala Yecheon 2024
26. 05. 2024
Objavil: Darja Rožmanec