Lokostrelec-ka in klub leta

Lokostrelec-ka in klub leta

Lokostrelka leta 2021 TOJA ELLISON, LK Šenčur

 

 

 

 

 

 

Toja Ellison je dolgoletna lokostrelka, ki je svojo polt na mednarodnem parketu začela 2008, svoje prvo mednarodno odličje, srebrno medaljo, pa je nanizala na svetovnem pokalu leta 2011. Od takrat se ji je nabralo že kar nekaj odličij, skupaj kar 21. Med njimi sta zagotovo najbolj odmevni zlati medalji iz evropskega in svetovnega prvenstva v poljskem lokostrelstvu, srebrna medalja iz svetovnih iger ter seveda zlata medalja na evropskih igrah, ki so leta 2019 potekale v Beloruski prestolnici Minsk. Je nosilka 27 državnih rekordov, kot tudi svetovnega rekorda za dvojni Fita 50m krog.
Za Tojo je ena najuspešnejših sezon v karieri. Nastopila je na dveh tekmovanjih za svetovni pokal, na katerih je osvojila 8. mesto v Lozani in 3. mesto v Parizu. V septembru se je udeležila Svetovnega prvenstva v Yanktonu, kjer je le za las zgrešila stopničke in osvojila 4. mesto. Dobri rezultati v sezoni so jo popeljali v finale svetovnega pokala kjer je prišla do velikega finala in koncu stopila na 2. stopničko. Za nameček je sezono 2021 zaključila kot tretja lokostrelka na svetovni rang lestvici.
Toja se je leta 2016 poročila z Bradyem Ellisonom, s katerim živita v zvezni državi Arizona. V letu 2020 sta povila sina Ty-ja, za katerega Toja pravi, da je postal njena glavna skrb v življenju. Čeprav ji družina vzame kar precej časa, ki je bil prej namenjen treningu, pravi, da je to ne moti, saj so skupaj z Bradiyem odlična ekipa, kar so pokazali tudi na vseh tekmovanjih, na katerih je bil Ty reden član ekipe.

Lokostrelec leta 2021 ŽIGA RAVNIKAR, LK Kamnik
Žiga je član Lokostrelskega kluba Kamnik, pri katerem se je začel z lokostrelstvom ukvarjati že pri rosnih sedmih letih. Za lokostrelstvo ga je navdušila mama, potem, ko je na osnovni šoli, ki jo je obiskoval videla plakat. Obiskal je klub v Kamniku in opravil začetni tečaj, ki ga je zelo navdušil nad tem športom.
Že na začetku svoje lokostrelske poti je pokazal nadarjenost za lokostrelstvo, še bolj pa zagnanost in voljo do trdega dela. Še danes je nosilec kar 8 rekordov iz kategorije dečkov in mlajših dečkov ter 4 rekordov med  mladinci in člani.
Njegov prvi nastop za slovenski reprezentanco je bil na Evropskem prvenstvu v Ljubljani leta 2014, prva medalja pa leto kasneje, saj je z mladinsko ekipo osvojil 3. mesto na mladinskem dvoranskem Evropskem prvenstvu v Kopru. Prvo zlato medaljo je z ekipo osvojil leta 2016 na Evropskem mladinskem prvenstvu v Bukarešti. Od tedaj naprej so se odličja le še seštevala, tako v tarčnem, kot poljskem lokostrelstvu. Med njimi sta najbolj odmevni bronasti medalji na Svetovnem prvenstvu v poljskem lokostrelstvu, ter dve zlati na evropskem prvenstvu v Mokricah. Zagotovo največje odličje v tarčnem lokostrelstvu pa je dosegel leta 2021, ko je v Antaliji pristreljal kvoto za Olimpijske igre v Tokyu, na katerih je nato tudi nastopil in osvojil 33. mesto. Z nastopom na  OI so se mu izpolnile življenjske sanje.
Lokostrelstvo je poleg redne službe njegov način življenja, za hobi  pa  rad sede na kolo in se spusti po gorskih strminah, za sprostitev pa se loti tudi ribolova.

Klub leta 2021 Lokostrelski klub Kamnik

Lokostrelski klub Kamnik je v letu 2021 zabeležil 41 let neprekinjenega delovanja in spada med najstarejše lokostrelske klube v Sloveniji. K uspešnosti kluba največ prispevajo uspehi klubskih tekmovalk in tekmovalcev tako na slovenskih pokalnih tekmah kot na mednarodnih tekmovanjih. K vsem tem uspehom pa prispeva dober trenerski kader in vodstvo kluba.
Lokostrelski klub Kamnik že leta velja za zibelko slovenskih reprezentantov predvsem z ukrivljenim lokom V letu 2021 so za reprezentanco tekmovali Gašper Štrajhar, Den Habjan Malavašič, Žiga Ravnikar, Luka Arnež in Teja Slana, Miha in Matija Rožič, Timej Jeras, Teja Habjan, Anja in Katja Šarec. V vseh letih delovanja Lokostrelskega kluba Kamnik se je kar 5 kamniških lokostrelcev udeležilo Olimpijskih iger: Matej Krumpestar (OI Atlanta 1996), Gregor Rajh (MOI Singapur 2010), Klemen Štrajhar ( OI London 2012), Gašper Štrajhar (MOI Nanjing 2014) in Žiga Ravnikar ( OI Tokyo 2020).
V letu 2021 smo organizirali  tekmovanje za Veronikin pokal, ki je že peto leto zapored štel za World ranking lestvico, tekmovanje Mladi upi in Indoor tekmo za dvoranski pokal. Trudimo se približati lokostrelstvo predvsem mladim, med katerimi vlada v Kamniku in okolici veliko zanimanje za ta čudoviti šport.

Naslednji dogodek

Dec
18
18. december
Kamnik
Kamnik – Dvoranski pokal

Sveže novice

Lokostrelski centri – december
06. 12. 2022
Objavil: Luka Gjurin