Vrste lokov

Vrste lokov

Ukrivljeni lok
Športno lokostrelstvo se je z uporabo merilne naprave in tleskača bistveno spremenilo. Bistven pripomoček na loku, ki je značilen za olimpijski slog, je tleskač – kliker. Način streljanja z merilno napravo in tleskačem, ki pomaga pri konstantnosti dolžine potega imenujemo ukrivljeni ali olimpijski slog. Zanj je značilna dvojna ukrivljenost listnatih krakov, ki poveča hitrost puščici in omogoča udobnejše streljanje. Poleg namerilnega pripomočka in tleskača uporabljamo v olimpijskem slogu še stabilizatorje z utežmi, ki zmanjšajo poplesavanje in zamik loka ob strelu. Ukrivljeni lok je edini slog, ki je uradna disciplina na Olimpijskih igrah.

Sestavljeni lok
Sestavljeni lok je lok moderne dobe. Po številu privržencev v posameznih lokostrelskih slogih, danes ta prednjači pred vsemi. Sestavljeni lok je tehnično prilagojen današnjemu tempu in načinu življenja. Sestavljen je iz ročaja, dveh krakov, tetive, dveh napenjalnih kablov in dveh ekscentričnih koles z ležaji, ki zaradi razlike v premeru zreducirata vlečno moč loka tudi do 80%. Največja moč loka ne sme presegati 60 lbs – približno 30 kg. Lok je stalno napet s tetivo preko vlečnih in s pomožnima vrvicama preko obtežilnih žlebov kolesc in nasproti stoječima osema na koncu krakov loka. Tetiva se sproži z mehanskimi sprožilci. Na loku je dovoljena dodatna oprema; merek z lečo, kukalo na tetivi, stabilizatorji, amortizerji in avtomatsko odmično ležišče za puščico.

Goli lok
Goli lok je sestavljen iz ročaja in dveh upogljivih ploščatih krakov enako kot ukrivljeni lok. Lok je za uporabo napet s tetivo, ki ima označeno točko nasedanja puščice. Med streljanjem je ročaj oprt v dlani držalne roke, medtem ko prsti druge roke v prvem pregibu vlečejo tetivo. Ime goli lok ima zaradi skromne dovoljene dodatne opreme, ki obsega le kompenzacijski gumb, ležišče za puščico in dodatno obtežitev z utežmi. Merjenje v tarčo poteka s poravnavo smeri in višine preko konice puščice. Kompenzacija elevacije puščice se vrši s spreminjanjem višine prijema na tetivi.

Tradicionalni lok
V osnovi je podoben golemu in ukrivljenemu loku, le da je dodatna oprema še bolj skopa. Dovoljeno je namreč le ležišče za puščico in podaljšek z notranjo utežjo dolžine 12,5 cm. Tudi glede opremljenosti puščic je nekaj zadržkov, saj so predpisane teže konic. Prijem tetive je enak kot pri ukrivljenem loku z razliko, da je sidrišče dlani na obrazu v bližini očesa. S tem lokom se strelja instinktivno po občutku predvidene elevacije puščice do tarče.

Dolgi lok
Dolgi lok je naslednik angleškega srednjeveškega loka. Izdelan je iz enega kosa, ki je običajno zlepljen v kompozitu več materialov ali pa je iz enega kosa debla. Tetiva za ta lok je običajno pletena kot vrvica. Pravi dolgi lok je dolg toliko, kot je visok strelec in ima enkrat ukrivljena kraka, katerih presek je krožne ali D oblike. Z dolgom lokom se strelja po občutku predvidene elevacije puščice do tarče.

Naslednji dogodek

Sveže novice

Druga tekma svetovnega pokala Yecheon 2024
26. 05. 2024
Objavil: Darja Rožmanec