Novice

Odhod Žiga Ravnikarja in Gregorja Končana na OI v Tokio

16. 07. 2021
Objavil: Darja Rožmanec

Danes na Olimpijske igre v Tokio odpotuje naš lokostrelec Žiga Ravnikar, ki bo nastopal v moški konkurenci. Spremljal ga bo Gregor Končan, selektor članske reprezentance. Žiga bo kot prvi slovenski športnik nastopal že pred samo otvoritvijo, in sicer 23. julija na kvalifikacijskem delu tekmovanja, individualni dvoboji bodo potekali od 27. do 29. julija, finalni dvoboji pa 30. in 31. julija.

Žiga Ravnikar je olimpijsko kvoto pristreljal ne Evropskem prvenstvu v Turčiji, v konkurenci 85 tekmovalcev. Na OI so vodila le 4 najboljša mesta, a ker je v četrtfinalu izgubil proti Francozu, ta država pa je imela dva polfinalista, je na igre vodilo tudi 5. mesto, ki ga je Žiga dosegel z najboljšim rezultatom med poraženimi četrtfinalisti. Z nastopom na OI v Tokiu je žiga postal šesti slovenski lokostrelec z nastopom na igrah in se tako postavil ob bok Bojanu Postružniku, Samu Medvedu, Petru Koprivnikarju, Mateju Krumpestarju in Klemenu Štrajharju, ki je kot zadnji nastopal na OI v Londonu leta 2012.

Žiga je član Lokostrelskega Kluba Kamnik, pri katerem se je začel z lokostrelstvom ukvarjati že pri rosnih sedmih letih. Že na začetku svoje lokostrelske poti je pokazal svojo nadarjenost za lokostrelstvo, še bolj pa svojo zagnanost in voljo do trdega dela. S tem je lahko nizal odlične rezultate, še danes pa je nosilec kar 8 rekordov iz kategorije dečkov ter mlajših dečkov, ter 4 rekordov med člani in mladinci. Njegov prvi nastop za slovensko reprezentanco je bil na Evropskem prvenstvu v Ljubljani leta 2014 , prva medalja le leto kasneje, saj je z mladinsko ekipo osvojil 3. mesto na mladinskem dvoranskem EP-ju v Kopru. Prvo mednarodno zlato je dosegel na mladinskem EP-ju v Bukarešti leta 2016, kjer je zmagala kadetska ekipa. Zgodaj se je tudi uvrstil v člansko tarčno reprezentanco in prvo posamično medaljo osvojil leta Evropskem dvoranskem prvenstvu v Nimesu leta 2019.

Na svoj olimpijski nastop se je Žiga pripravljal na svojem domačem strelišču v Kamniku ter na strelišču Lokostrelske zveze Slovenije, skupaj s svojim trenerjem Matejem Zupancem ter selektorjem Gregorjem Končanom.

“Vedno sem govoril, da na tekmo ne grem sodelovat, ampak zmagat.”  – Žiga Ravnikar

OLIMPIJSKE IGRE V TOKIU
Olimpijskih iger se lahko udeleži vsega le 64 lokostrelk in 64 lokostrelcev, ki se v kvalifikacijskem delu razvrstijo glede na rezultat 72 puščic, ustreljenih na 70 metrov. Po ustreljenih kvalifikacijah se glede na uvrstitev pomerijo v ekipnih in posamičnih dvobojih ter letos prvič tudi v dvobojih mešanih ekip.

Posamični dvoboji:
Že v prvem krogu dvobojev streljajo vsi lokostrelci tako, da se prvi po kvalifikacijah pomeri z zadnjim, drugi s predzadnjim itd. Dvoboji potekajo po set sistemu in so na izločanje. Kdor dvoboj izgubi, je izpadel iz posamičnega tekmovanja. V set sistemu streljajo po 3 puščice na serijo, zmagovalec serije pa prejme 2 set točki. V kolikor pa je serija izenačena, dobi vsak po 1 set točko. Tisti, ki prvi zbere 6 set točk, je zmagovalec in gre v naslednji krog. V kolikor se dvoboj odvije do rezultata 5:5, se strelja ‘shoot-off’, v katerem lokostrelca ustrelita 1 puščico. Tisti, ki jo ustreli bližje sredini lica, je zmagovalec dvoboja.

Ekipni dvoboji
Lokostrelsko ekipo sestavljajo trije lokostrelci ali lokostrelke. Na OI se med seboj pomeri 12 ekip v moški in ženski konkurenci. Tako kot na posamičnem tekmovanju, se ekipe pomerijo med seboj v dvobojih, glede na razvrstitev po kvalifikacijskem delu tekmovanja. Ekipa dobi svoje izhodiščno mesto po skupnem seštevku rezultata vseh treh tekmovalcev iz kvalifikacijskega dela tekmovanja.
Ekipni dvoboji veljajo za najbolj razburljiv del lokostrelskega tekmovanja. Vsak tekmovalec v ekipi ustreli po 2 puščici, torej 6 puščic na ekipo. Dvoboji prav tako potekajo po enakem set sistemu, le da je tukaj dvoboja konec, ko prva ekipa osvoji 5 set točk. Shoot-off se strelja v primeru rezultata 4:4, v njem pa vsak v ekipi ustreli po eno puščico. V primeru da je tudi tedaj rezultat serije izenačen, zmaga ekipa, ki ima puščico najbližje sredini lica.

Dvoboji mešanih ekip
Prvič v zgodovini bodo na OI tekmovale tudi mešane ekipe. Mešano ekipo sestavljata iz kvalifikacijskega dela najbolje uvrščeni moški in najbolje uvrščena ženska, ki zastopata isto državo.
Dvoboji potekaj po enakem formatu, kot dvoboji ekip; vsak član ekipe ustreli po dve puščici (torej 4 na ekipo) in prva ekipa, ki zbere 5 set točk, gre v naslednji krog. Prav tako enaka pravila veljajo za shoot-off.

Na OI vsi dvoboji, tako posamični, kot ekipni, potekajo vsak zase, v areni z gledalci, katerih pa, zaradi strogih COVID ukrepov na japonskem, žal ne bo.

Olimpijske igre v lokostrelskem svetu veljajo za najvišji rang tekmovanja in so sanje vsakega lokostrelca. Žigu in Gregorju v Tokiu vsi želimo mirno roko, veliko sreče ter VSE V ZLATO!
DAJMO ŽIGA!

Urnik tekmovanja:
23. julij – kvalifikacije
24. julij – dvoboji mešanih ekip (vključno s finalnimi dvoboji)
25. julij – dvoboji ženskih ekip (vključno s finalnimi dvoboji)
26. julij – dvoboji moških ekip (vključno s finalnimi dvoboji)
27. do 29. julij – posamični dvoboji
30. julij – ženski posamični finale
31. julij – moški posamični finale

https://tokio2020.olympic.si/

V Tokiu me čaka strahovita konkurenca, a verjamem v svoje sposobnosti – SIOL.net

Naslednji dogodek

Sveže novice

Druga tekma svetovnega pokala Yecheon 2024
26. 05. 2024
Objavil: Darja Rožmanec