Novice

Evropsko prvenstvo v poljskem lokostrelstvu, San Sicario 2023 – tri medalje za Slovenijo

24. 09. 2023
Objavil: Luka Gjurin

Z današnjim dnem se zaključuje evropsko prvenstvo v poljskem lokostrelstvu, ki je potekalo v Italjanskem San Sicariu, v okolici olimpijskega centra, ki je v preteklosti služil kot prizorišče nekaj športom zimskih olimpijskih iger Torino 2006. Slovenska reprezentanca je bila sestavljena iz desetih športnikov in trenerja.

V sobotnih finalih sta se en proti drugemu pomerila vrhunska mlada lokostrelca Aljaž Matija Brenk in Tim Jevšnik. Že po uvodnih dveh kvalifikacijskih dneh sta blestela na prvih mestih in se zato uvrstila naravnost v polfinale. Tim Jevšnik je v slednjem tekmoval proti Francozu Salardu in ga tudi premagal s 64:58. Aljaž Matija Brenk je v polfinalu z 62:58 premagal domačina Aloisija. Finale za zlato je bil napet. Tim in Aljaž sta bila po dveh tarčah le na enem krogu razlike. Po tretji tarči je Aljaž povečal vodstvo na 52:49. Na zadnji tarči je bil Tim za krog boljši a to ni bilo dovolj za zmago. Aljaž Matija Brenk je postal evropski prvak v kategoriji CU21M, Tim Jevšnik pa podprvak, z rezultatom 67:65.

Novi evropski prvak je o svojem nastopu povedal: “Moj teden se ni ravno najboljše začel, se je pa zelo dobro končal. S svojim streljanjem v finalu sem zelo zadovoljen. S to zadnjo tekmo zunanje sezone se je poplačal celetni trud! Zahvalil se bi rad svoji ekipi za vso podporo.”

Odličen teden je imela tudi Belokranjka Žana Pintarič. V kvalifikacijah je bila na drugem mestu in zato napredovala direktno v polfinale. Kljub dobremu streljanju, je bila za dva kroga boljša Francozinja Menardo (47:49). Žana je takoj nadaljevala z malim finalom, z nasprotnico iz Anglije, Luiso Piper. Žana je osvojila bron z rezultatom 47:42. O svojem nastopu je povedala: “To je moja prva individualna medalja na prvenstvu in sem nanjo zelo ponosna. Cel teden sem streljala super in poleg tega, bom domov odnesla še medaljo. Vse kar sem se ta teden naučila bom izkoristila še za naslednje, zadnje mladinsko leto.”

V malem finalu je streljal tudi Timotej Obreza Škerjanec, ki je kvalifikacije zaključil na petem mestu. Najprej je v dvobojih znotraj bazena premagal Romuna Vlaseja z 60:58, nato pa Italijana Segghetta v dodatnem strelu. V polfinalu je le za dva kroga izgubil proti Angležu Hicksu (47:49). V malem finalu je imel nasprotnika iz Švedske, Lea Petterssona. Kljub dobri borbi je Timotej izgubil, a le za tri kroge, 44:47. Timotej je o svojem tednu povedal: “Nisem imel visokih pričakovanj, a vseeno so moji rezultati malo pod mojimi željami. Uvrstitev mi ni toliko pomembna. Za naprej še nimam ciljev, razmišljam pa o dvoranskem evropskem prvenstvu, ki bo februarja v Varaždinu.”

V članskih kategorijah so bile uvrstitve slednje:

Ana Umer, 5. mesto RW

Urška Čavič, 11. mesto RW

Den Habjan, 11. mesto RM

Žiga Ravnikar, 15. mesto RM

Staš Modic, 5. mesto CM

Klemen Pavačič, 11. mesto BM

Habjan, Modic, Pavačič, 6. mesto MT

Habjan, Umer, 5. mesto RX

 

V mladinskih kategorijah so bile uvrstitve slednje:

Aljaž Matija Brenk, 1. mesto, CU21M

Tim Jevšnik, 2. mesto, CU21M

Žana Pintarič, 3. mesto, RU21W

Timotej Obreza Škerjanec, 4. mesto BU21M

 

Ekipo je spremljala Brina Božič.

Čestitamo vsem tekmovalcem, še posebej mladini, saj so prav vsi Slovenci iz kategorij U21 streljali v finalih.

Naslednji dogodek

Sveže novice

Druga tekma svetovnega pokala Yecheon 2024
26. 05. 2024
Objavil: Darja Rožmanec