Novice

Dejan Fabčič član paralimpijske reprezentance Slovenije – Tokyo 2020

13. 07. 2021
Objavil: Darja Rožmanec

Paralokostrelec Dejan Fabčič bo prvi invalid v zgodovini, ki bo na paralimpijskih igrah zastopal Slovenijo. Tekmuje v disciplini »recurve men open«. Kategorija »open« je namenjena lokostrelcem z invalidnostjo v spodnjih udih. Nekateri lahko uporabljajo voziček, drugi stolček ali streljajo stoje – odvisno od zmožnosti vzdrževanja ravnotežja. Dejan Fabčič se je rodil brez obeh golenic pri čemer so v preteklosti izvedli amputacijo obeh nog pod kolenom. Pri Dejanu je bilo drugače, saj se je mladi ortoped odločil za drugačen način obravnave ter presadil tanko kost, s katero je nadomestil golenico. Dejan je prestal kar dvajset operacij, prvo že pri starosti šest mesecev. Z operacijami je ohranil svoje noge, vendar jih v sklepih (kolenu in gležnju), ne more premikati, ter za hojo uporablja opornice.

Fabčič je v športnih vodah znan priimek. Za sabo ima že dva nastopa na paralimpijskih igrah. Leta 2008 je plaval v Pekingu, 2016 pa nastopil v Riu, kot parakajakaš. Njegova športna pot je izjemna, saj je svoje predhodno znanje in odlično telesno formo prenesel v lokostrelstvo, se ga lotil s polno paro, takrat še izjemno oddaljenim ciljem – nastopom na paralimpijskih igrah v tretjem športu. Šport uspešno kombinira s svojim poklicem zdravnika interne medicine in družino.
Svoj prvi nastop za paralokostrelsko reprezentanco je imel leta 2019, na para svetovnem prvenstvu na Nizozemskem, kamor je odpotoval s svojo trenerko Brino Božič.
Obdobje epidemije in zamik paralimpijskih iger sta Dejan in Brina izkoristila za tehnični napredek in pridobivanje specifične moči v domačem okolju. Ob sproščanju ukrepov sta lahko opravljala priprave skupaj s selekcijo Lokostrelske zveze – v Stožicah, Planici, Termah Čatež ter Slovenski Bistrici.
Poleg priprav sta v vseh mesecih z Dejanom Fabčičem izvajala skupne treninge, namenjene izboljšanju športne pripravljenosti. Dobre pogoje za trening Dejanu nudi njegov klub ŠKD Budanje, večkrat pa gostuje tudi na strelišču LK Gorica in LK Ankaran.
Sprememba tekmovalnega koledarja je odnesla para evropsko prvenstvo, ki sta ga nadomestila z evropskim grand prixom v Poreču, ki sicer ni bilo specifično tekmovanje za invalide a vendar je bila udeležba pomembna, saj je po dolgem tekmovalnem premoru omogočila stik z resnim tekmovalnim ritmom. Nato sta se udeležila še srednje-evropskih pokalov ter intenzivnih priprav v Nymburku, pred odhodom na finalne kvalifikacije za Tokyo.
Trenerka Brina Božič je nekdanja slovenska reprezentantka, sedaj zaposlena kot strokovni kader na Lokostrelski zvezi Slovenije. Kot mlada tekmovalka se je pridružila slovenski reprezentanci, nastopila na večjih tekmovanjih, tudi na mladinskih olimpijskih igrah v Singapurju 2010, ter na članskih mednarodnih tekmovanjih. Med njimi tudi na Mediteranskih igrah, Svetovnih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih … Njena vodilna disciplina je bila tarčno lokostrelstvo, ki ga je uspešno kombinirala tudi s poljskim lokostrelstvom, kjer je leta 2013 osvojila bron na evropskem prvenstvu v Terniju. Vzporedno je doštudirala kineziologijo in nadaljevala podiplomski študij na isti smeri. V začetku 2017 je zaključila s športno kariero in občasno pomoč tekmovalcem v Lokostrelskem klubu Ankaran prelevila v svojo službo. Na Lokostrelski zvezi Slovenije sodeluje pri projektu Lokostrelskih centrov, pomaga pri spremljanju mladinske reprezentance, organizira lokostrelski tabor, nudi strokovno pomoč klubom ter razvija področje paralokostrelstva v Sloveniji. Povod slednjega je bil pričetek sodelovanja z Dejanom Fabčičem, leta 2018.

Dejan in Brina v Tokyo potujeta 19. avgusta. Srečno!

Naslednji dogodek

Apr
13
13. april
Pongrac
Pongrac – AH pokal

Sveže novice