Domov | Najboljši | Najboljši 2014

Najboljši 2014


Lokostrelka leta 2014

TOJA ČERNE, LK Feniks

Toja Černe izvrstna lokostrelka, ki kot mladinka brez težav premaguje člansko konkurenco. Je preudarna, razmišljajoča, zrela, zgovorna. Pozitivna.

Sama zase pravi »za lokostrelstvo živim, zato je moje življenje prilagojeno treningu in tekmam«.
Za 21-letnico iz Vikrč je to najuspešnejša sezona doslej. Za žensko lokostrelstvo v Sloveniji pa je to nov mejnik. Sezono je okronala z naslovom svetovne prvakinje v poljskem lokostrelstvu, v tarčnem pa je zgolj tri kroge oddaljena od svetovnega rekorda (704).
Razveseljevala nas je še z zmago za veliko nagrado Sofije, zlata je bila na Evropskem AH prvenstvu, s tretjim mestom na Svetovnem študentskem prvenstvu. Veselila se je tudi drugega mesta na svetovnem članskem pokalu, ki ga je maja dosegla v Kolumbiji, in ji je poleg še treh drugih svetovnih pokalov omogočil nastop v finalu, ki je bil cilj njene sezone in v katerem je na koncu dosegla četrto mesto. Kot članica mešene ekipe z Dejanom Sitarjem je osvojila bron v Antalyji in srebro v Sofiji.
Toja je sama svoj trener, pravega vaditelja ni imela nikoli. Učila pa se je od marsikoga. Njena filozofija je vedno čim več spraševati. Več ko sprašuješ, več odgovorov dobiš. Ima torej veliko trenerjev in hkrati nobenega. Najraje trenira sama, saj se takrat najlažje zbere in razmišlja o tem, kar počne, sicer pa ji družbo na treningih delata še oče in brat.

Toja študira na fakulteti za šport. Letos se je uspešno vpisala v tretji letnik. Nekaj malega mora še »pospraviti« v drugem letniku. Ima status športnice in kot pravi, so profesorji do nje razumevajoči saj »lepa beseda vedno lepo mesto najde«.

Na vprašanje o zamenjavi loka, da bi lahko nastopila na Olimpijskih igrah, je odgovorila: »Nikoli ne reci nikoli, a trenutno uživam s tem, kar imam, potem bomo pa videli, kako se bo življenje obrnilo.«
 

Lokostrelec leta 2014

SLAVKO TURŠIČ, DLL- Potens

Strelja z sestavljenim lokom in tekmuje tako v tarčnem, poljskem in 3D lokostrelstvu. Streljati je začel zelo pozno, pri 30 letih. Zdaj strelja že enajsto leto. Začelo se je kot hobi, pozneje pa preraslo v resno tekmovanje.

V enem od intervjujev je na vprašanje »Katere lastnosti mora imeti dober lokostrelec, da lahko osvaja odlične rezultate?« odgovoril: »Vztrajnost in trmo, da premaguješ dolge naporne večurne monotone treninge. Pomembna je tudi fizična kondicija, ki jo lahko vzdržuješ na različne načine, s kolesom, tekom, fitnesom ... Predvsem pa je pomembna glava. Mislim, da je to element, ki ga potrebuješ v finalnem delu.«

Ta vztrajnost, trma in ostale zgoraj navedene lastnosti so mu letos prinesle odmevne rezultate in uvrstitve. Tretji je bil na svetovnem AH prvenstvu v Zagrebu, na evropskem prvenstvu v 3D lokostrelstvu v Estonskem Tallinnu je pristreljal zlato medaljo.

Slavko je bil povabljen tudi v ekipo Evrope kot najboljši slovenski tekmovalec v Pro Archery Series. Poleg njega so ekipo sestavljali še: Ruben Bleyendaal, Ivana Buden, Chris White in Liam Grimwood. Na tretji tekmi Pro Archery Series, ki je potekala v septembru v Dan-y-Darren-u v Angliji je med 45 evropskimi in ameriškimi profesionalnimi lokostrelci Slavko zmagal. Izvrstno se je odrezal na tekmovališču z ekstremnimi nakloni, dolgimi razdaljami in razgibanem terenu. Močan veter je tekmovalce zelo oviral. Vsemu na vkljub je v dveh dneh na 44 tarčah zadel kar 67 (x)centrov.


Klub leta 2014

LK KAMNIK

Mlade spodbujajo k kvalitetnemu preživljanju prostega časa, hkrati pa usmerjajo v prostovoljnost skupaj z ostalimi člani kluba in druženju. Zaradi vseh teh vrednot je večina članov kluba vedno pripravljena pomagati pri organiziranju tako velikih tekem, kot je tarčno državno prvenstvo in tekma za srednjeevropski pokal.Lokostrelski klub Kamnik se ponaša z dolgo tradicijo na kamniškem in sicer 34. obletnico delovanja. Pod vodstvom predsednika Janeza Čiriča in s pomočjo marljivih članov in strokovnih sodelavcev, je klub v zadnjih letih še poglobil delovanje na področju vzgoje mladih v športnem duhu s poudarkom na pozitivno naravnani športni tekmovalnosti.

V klubu so vedno žive tudi delovne akcije, s katerimi vzdržujejo tako zunanje kot notranje strelišče. V letošnjem letu je klub s pomočjo Občine Kamnik pridobil dodatno zemljišče, s katerim se je razširilo in na novo uredilo zunanje strelišče, na katerem je zrasel tudi objekt za zimsko streljanje na dolge razdalje.

V letu 2014 so Kamničani zopet prispevali velik delež državnih reprezentantov in članov selekcije, njihov član se je udeležil tudi Mladinskih Olimpijskih iger na Kitajskem. Imajo aktivno spletno stran, prav tako so aktivni pri objavljanju lokostrelskih novic v lokalnih medijih.

Poleg več odličnih uvrstitev tako na slovenskih kot mednarodnih tekmah, so letos ob koncu zunanje sezone zabeležili še veliko zmago svojih treh članov na tekmi za evropski ekipni klubski pokal v Italiji. 

 

Pregled doseženih rezultatov in uvrstitev 2014

Pregled doseženih rezultatov in uvrstitev 2014

Arhiv