Domov | Najboljši | Lokostrelec-ka in klub leta

Lokostrelec-ka in klub leta


Lokostrelka leta 2020

ANA UMER, Lokostrelski klub Ankaran

Ana Umer je članica Lokostrelskega kluba Ankaran. Svojo športno pot je pričela kot devet letna deklica z obiskom krožka lokostrelstva v osnovni šoli. Od takrat je v svoji 21 letni karieri posegla po številnih uspehih, tako ekipnih kot individualnih. Je lastnica številnih državnih rekordov v disciplinah tarčno, dvoransko in poljsko lokostrelstvo.
Med vsemi disciplinami pa Ana najbolj blesti v poljskem lokostrelstvu. Svoj talent za disciplino je pokazala že leta 2008, ko je osvojila naslov svetovne mladinske prvakinje na svetovnem prvenstvu v Angleškem Wellsu. V članski kategoriji pa se je na evropski vrh zavihtela leta 2015 na Evropskem poljskem prvenstvu, ki se je odvijalo v prestolnici Poljske. Dve leti kasneje je pred domačimi navijači pod gradom Mokrice ubranila naslov Evropske prvakinje.
Kljub vsem uspehom v poljskem lokostrelstvu pa je Anina primarna panoga Tarčno lokostrelstvo, kjer je njen najvišji cilj udeležba na Olimpijskih igrah. Na poti do uresničitve ciljev ji od leta 2016 pomaga trener Matej Zupanc. Sadovi skupnega dela so obrodili leta 2018, ko je Ana postala profesionalna lokostrelka, saj se je zaposlila v Športni enoti Slovenske vojske. Zaposlitev v športni enoti ji omogoča popolno predajo lokostrelstvu in zasledovanju zastavljenih ciljev. Prav tako pa od leta 2017 prejema športno štipendijo Mednarodnega olimpijskega komiteja, namenjeno športnikom za boljšo pripravo na Olimpijske igre Tokio 2021.
Kljub muhastemu letu 2020 in številnim odpovedanim tekmovanjem zaradi korona virusa pa je Ana nadaljevala s trdim delom in se udeležila tistih nekaj tekmovanj, ki so bila v času med dvema valoma epidemije organizirana na domačem in na mednarodnem področju. Svoje odlično delo je potrdila z doseženim novim evropskim rekordom v avstrijskem Gradcu in pridobila kategorizacijo športnika svetovnega razreda.

 

Lokostrelec leta 2020DEN HABJAN, Lokostrelski klub Kamnik

Den Habjan, član Lokostrelskega kluba Kamnik, je prvič prišel v stik z lokostrelstvom, ko se je pri štirinajstih letih udeležil lokostrelskega krožka na Osnovni šoli Dob pod vodstvom Mateja Zupanca, ki je še danes njegov osebni trener. Den je pridno treniral in pri 18 letih je od starih staršev dobil darilo, da mu financirajo tekmovanje na Univerzijadi na Kitajskem. Z veseljem ga je sprejel in lahko rečemo, da se je tukaj zgodila prelomna točka v njegovi karieri. Zadal si je cilje uvrstitve v slovensko reprezentanco in na Olimpijske igre z željo po čim višjih uvrstitvah na mednarodnih tekmovanjih. Kljub težkemu študiju strojništva, študentskih delih, ki jih je opravljal in sedaj redni zaposlitvi, še vedno uspešno in marljivo dela vse za dosego zastavljenih ciljev v lokostrelstvu.
Od leta 2013 je reden član slovenske lokostrelske reprezentance. V svoji karieri se je na mednarodnih tekmovanjih že večkrat uvrstil na stopničke z moško člansko in klubsko ekipo. Zadnja leta pa je Denu uspelo prebiti led tudi kot individualnemu športniku in niza vrhunske uvrstitve. V dvoranski sezoni 2019/2020 je Den že kazal odlično formo. Na svetovnem pokalu v Rimu je dosegel 9. mesto, v Nimesu 6. Kasneje so bila tekmovanja zaradi korona virusa prekinjena. Den je kljub temu nadaljeval s svojim trdim delom in ko so se ponovno organizirala tekmovanja, je najprej ustrelil svoj osebni rekord (667 krgov) na tekmi za slovenski tarčni pokal v Kamniku in kasneje še evropski rekord v avstrijskem Gradcu in sicer 1340 krogov na dvojni fiti 2x70 m. Oktobra je na edinem mednarodnem tekmovanju v tarčnem lokostrelstvu v Turčiji dosegel 9. mesto.
Kljub temu, da je bila letošnja sezona zelo skromna s tekmovanji, je Denu vseeno uspelo potrditi pogoje kategoriziranega športnika svetovnega razreda.

 

Klub leta 2020

Strokovni svet ni izbral kluba leta.

 

Arhiv